Gladiolus White Prosperity 10 knölar

99 kr
Slutsåld
Artikelnr
EKLLOGL002

Gladiolus, eller sabellilja som den ibland kallas har fått sitt namn från det latinska gladius, vilket betyder svärd. Visst finns det en likhet med de styva långa bladen, men gladiolus är också en väldigt ståtlig blomma som är lika vackra i kruka, som i rabatt. Vinterförvarar du den har du dessutom en återkommande blomsterprakt att njuta av år efter år! 

 

 

 

Skötsel:

Förodling och plantering

Plantera dina gladiolusknölar direkt på växtplatsen om du vill, men vi rekommenderar att du förodlar knölen. Det gör att du får igång blomningen tidigare och att du får en längre blomningsperiod.

När det är att dags att plantera ut gladiolus är beroende på väder och var i landet du bor. Nattfrosten ska vara förbi. Tänk på att förvara dina knölar mörkt och svalt om du får hem dina knölar innan du planterar dessa.

Förodla gärna dina knölar inomhus i krukor eller hinkar i torvrik planteringsjord, som med fördel blandas med lite sand. Plantera knölen grunt och ställ ljust och svalt, gärna kring 15 grader om möjligt.

 

Plantera ut

Gladiolus som vuxit inomhus hela våren bör härdas för att stå ute på heltid. Låt plantorna stå ute på dagarna och ta in dem på nätterna i någon vecka. Undvik direkt solljus då bladen lätt bränns av vårsolen.  Välj istället halvskugga-skugga under denna period.

Plantera knölen på ca 10 cm djup när det är dags. Jorden bör vara kraftig, gödslad jord med god dränering. Gödsla gärna lite extra vid plantering.

Din gladiolus kräver inte mycket skötsel. Under sommaren kan du tillföra lite näring i vattnet men många sorter behöver inte ens det. Nu kan du bara njuta av dina ståtliga blommor!

 

Gräva upp och vinterförvara

Gräv upp knölarna försiktigt ur jorden. Använd gärna en grep med försiktighet för att ta upp knölarna. Skaka av all jord. Torka knölarna hängandes på en sval och frostfri plats. Klipp ner blad och stjälkar till cirka 10 centimeter när de torkat.

 

 

Mer information
Fraktvikt0,1 kg

Mer från samma kategori