Dahliaknöl Bon Odori

99 kr
Slutsåld
Artikelnr
EKLLODA06

Dahlian kommer ursprungligen från Mexico då den användes i matlagning och i medicinskt syfte. Idag finns det flera tusen olika sorter att välja mellan och de har sannerligen slagit rot i våra svenska hjärtan med all sin blomprakt. Den omåttligt populära dahlian är lika vacker i kruka, som i rabatt och med sin stora färg- och formvariation kan du hitta din egen favorit och njuta av år efter år!

Skötsel:

Förodling och plantering

Plantera dina dahliaknölar direkt på växtplatsen om du vill, men vi rekommenderar att du förodlar knölen. Det gör att du får igång blomningen tidigare och att du får en längre blomningsperiod.

När det är att dags att plantera ut dahliorna är beroende på väder och var i landet du bor. Nattfrosten ska vara förbi. Tänk på att förvara dina knölar mörkt och svalt om du får hem dina knölar innan du planterar dessa.

Förodla gärna dina knölar inomhus i krukor eller hinkar i torvrik planteringsjord, som med fördel blandas med lite sand. Plantera knölen grunt och ställ ljust och svalt, gärna kring 15 grader om möjligt.

När plantan är ca 15-20 centimeter kan du toppa dahlian så att skotten förgrenar sig, vilket ger en fylligare planta.

 

Plantera ut

Dahliorna som vuxit inomhus hela våren bör härdas för att stå ute på heltid. Låt dahliorna stå ute på dagarna och ta in dem på nätterna i någon vecka. Undvik direkt solljus då bladen lätt bränns av vårsolen.  Välj istället halvskugga-skugga under denna period.

Plantera knölen ganska grunt när det är dags och med ett mellanrum på ca 50 cm mellan knölarna. Jorden ska vara väldränerad med näringsrik jord och för bästa resultat blanda gärna ner lite kogödsel innan du planterar.

Dahlior älskar solsken och värme, men halvskugga går också bra. Dahlior behöver mycket gödsel och mycket vatten. Njut av dina vackra dahlior!

 

Gräva upp och vinterförvara

Skär av dahlians stjälk någon centimeter från jordytan och gräv upp knölarna försiktigt ur jorden. Använd gärna en grep med försiktighet för att ta upp knölarna. Skaka av all jord.

Lägg dahliaknölarna på tork ett par dagar på en frostfri och sval plats. Dela knölarna med hjälp av en sekatör och skär bort gamla fjolårsknölar och tunna rötter. Låt torka i ytterligare två dagar.

Nu är dahliaknölarna klara att packa ned i lådor eller påsar. Packa försiktigt ner knölarna med spån eller torv mellan så att de inte skadas. Tänk på att spånet och torven skall vara helt torr.

Förvara dina dahliaknölar på ett svalt men frostfritt ställe där temperaturen är mellan 4-6 grader.

Glöm inte att märka upp knölarna med sortnamn, så att du minns till nästa års plantering av dina dahlior.

Mer information
Fraktvikt0,1 kg

Mer från samma kategori